Zasílat nabídky

Tímto uděluji souhlas společnosti Prima kariera, s.r.o., se sídlem v Brně, Křenová 531/69a, IČ: 17184525 a společnosti Jobs Contact Personal, s.r.o., se sídlem v Brně, Křenová 531/69a, IČ:17181879 se shromážděním, zpracováním a uchováním osobních údajů o mé osobě dle zákona č. 110/2019 Sb., o ochraně osobních údajů v platném znění, za účelem prezentace potenciálním zaměstnavatelům a zprostředkování zaměstnání. Osobními údaji jsou v tomto případě zejména jméno a příjmení, datum a místo narození, bydliště, údaje o vzdělání, praxi, dovednostech apod. záležitostech uvedených v životopisu.

Náš blog

Přečtěte si zajímavé články ze světa nabídek práce

Jak napsat reprezentativní životopis?

Praktické rady a tipy

Profesní životopis (neboli CV) je dokument, který Vás reprezentuje při hledání nového zaměstnání. Je to první informace o Vás, která se potenciálnímu zaměstnavateli dostane do rukou. Vytvoření životopisu je třeba věnovat náležitou pozornost, aby dokázal na první pohled zaujmout a pomoct vám před pohovoru udělat dobrý dojem. Pokud si lámete hlavu s tím, jak by měl správně napsaný životopis vypadat, pro radu nemusíte chodit daleko. Tady máte od nás vypsaných 5 hlavních zásad a detailně popsanou strukturu

Pět zásad skvěle napsaného životopisu:

  • 1)  Váš životopis musí být v prvé řadě strukturovaný. To znamená, že jej pro lepší orientaci rozdělíte do několika částí a ty do jednotlivých bodů. Sestavte životopis tak, aby dával hlavu a patu a jednotlivé body na sebe logicky navazovaly.
  • 2)  Nevymýšlejte zbytečně dlouhé odstavce. Samotné vás určitě nebaví číst zdánlivě nekonečné texty, tak se toho vyvarujte i při tvorbě vašeho CV a udělejte jej stručně.
  • 3)  Samozřejmostí je také sepsat o sobě pouze pravdivé informace. Nevymýšlejte si o sobě žádné pohádky, věřte tomu, že v závěru vyjde pravda vždy najevo.
  • 4)  Při úpravě svého životopisu také myslete na to, že musí být přehledný. Oddělte od sebe základní informace s kontakty, vzdělání, lehké i tvrdé dovednosti a další znalosti.
  • 5)  No a nakonec poslední zásada - vaše CV by mělo být bezchybné. Vyvarujte se faktických i gramatických chyb, raději si po sobě text několikrát překontrolujte nebo poproste někoho dalšího o korekturu.

Kompletní struktura životopisu:

Osobní údaje – jméno, příjmení, bydliště, telefon, e-mail a datum narození (případně věk).

Vzdělání – uveďte instituci (u vysoké školy i fakultu) a vystudovaný obor; dále pak rok dokončení studia. Doporučuje se uvádět i téma závěrečné práce. Jako první se uvádí nejvýše dosažené vzdělání; školy se řadí chronologicky.

Profesní zkušenosti – uveďte název zaměstnavatele, období, název zastávané pozice a stručnou náplň práce. Je vhodné doplnit i případné používané technologie. Pokud jste absolvent bez následné praxe, uveďte i relevantní praxi při škole či brigády. Opět seřaďte chronologicky. Poslední zaměstnání uveďte jako první.

Odborné znalosti a školení – rozveďte, případně doplňte další znalosti, které jsou relevantní k pracovní pozici, na kterou se hlásíte.

Jazykové znalosti – kromě názvu jazyka přibližte také jeho úroveň (základní/mírně pokročilá/středně pokročilá/pokročilá/výborná, nebo pasivní/aktivní využití).

Další úspěchy – publikace, ocenění, stáže.

Reference – kontakty na osoby, které na Vás mohou poskytnout reference (telefon nebo e-mail, jméno, příjmení a vztah k osobě).

Zájmy, koníčky – mají-li vztah k nabízenému místu.

 

* povinné pole